Jouw basale temperatuurcurve beter begrijpen en zwanger worden
Lukt het niet om zwanger te worden – onvruchtbaarheid van jou als vrouw wordt vaak nog niet goed begrepen. Zelf zal je je wellicht ook afvragen waar het aan kan liggen? Anders eten? Andere lifestyle?
Bij Vrouwengeneeskunde hebben we veel ervaring met vruchtbaarheid verbeteren van vrouwen en mannen en we willen deze kennis met jou delen, zodat je ook al zelf thuis aan de slag kan. Zo heb je wellicht die extra behandelingen van ons om je vruchtbaarheid extra te boosten niet nodig.
Hoe fijn is het als jij op een natuurlijke wijze een betere baarmoederomgeving kan creëren voor jouw toekomstige baby, of je nou wel of niet een medisch traject erbij doet.
In dit artikel krijg je inzicht in jouw vruchtbaarheid vanuit de Chinese geneeskunde met behulp van jouw persoonlijke basale temperatuurcurve (BBT). Door inzicht te krijgen in je temperatuurcurve in combi met je cyclus, krijg je inzicht wat er ’traditioneel Chinees gezien’ onderliggend aan de hand is. En zo kan jij veel gerichter bepaalde zaken in je levensstijl veranderen. Met meer kans op vruchtbaarheid!
Onbegrepen onvruchtbaar of wel een reden?
Misschien heb je alle onderzoeken al gehad en is er niks gevonden dat een zwangerschap in de weg kan staan. Je man heeft een goede spermakwaliteit. Voel je diep van binnen dat er iets niet helemaal klopt? Dat je onbegrepen onvruchtbaarheid wel een reden heeft? Kan je nog iets aan je onvruchtbaarheid als vrouw zijnde doen en zo ja, hoe dan?
Zelfs als er wel aanwijsbare redenen zijn gevonden, zoals geblokkeerde eileiders, verminderde eicelkwaliteit, pcos, endometriose of te dun baarmoederslijmvlies kan je je kansen op vruchtbaarheid vergroten.
Menstruatiecyclus balanceren – basale temperatuurcurve
Vanuit de Chinese geneeskunde wordt er heel anders naar je lichaam gekeken en wat de sterke en zwakke kanten zijn dan in de Westerse geneeskunde. De traditionele Chinese geneeskunde kijkt naar je hele menstruatiecyclus en menstruatiebloed en balanceert deze, waardoor jij je vruchtbaarheid verbetert.
Je kunt uit een basale temperatuurcurve (BBT curve) hele specifieke informatie halen om jouw onvruchtbaarheid te begrijpen. Zodra je weet wat er minder goed gaat, kan je je onvruchtbaarheid veel beter behandelen met simpele voedingsaanpassingen, lifestyle, kruiden, buikmassage en acupunctuur. Waar gaan wij jou in meenemen:
- Wat gaat er in jouw menstruatie cyclus niet optimaal volgens de Chinese geneeskunde d.m.v. temperatuurcurve?
- En hoe verbeter je dit en vergroot jij je kansen om wel zwanger te raken en je onvruchtbare periode achter je te laten?
Vruchtbaarheid vrouw verhogen – Eicelkwaliteit en voedingsbodem
Voor een succesvolle zwangerschap zal je eerst moeten zorgen voor een goede voedingsbodem voor je embryo. In de Chinese geneeskunde wordt de kwaliteit van jouw baarmoederslijmvlies net zo belangrijk gevonden als de kwaliteit van je eitjes. Je baarmoederslijmvlies is namelijk net als een tuin en je eitje en je embryo als een zaadje.
Een plantje met een flinke wortelkluit en in goede grond zal makkelijker wortel schieten, dan een plantje met maar een klein worteltje.
Het moment waarop jouw eitje springt in je cyclus (te vroeg, te laat of juist precies op tijd), zegt iets over de grootte en de ouderdom van je eitje. En dus ook iets over de kwaliteit van je eitje.
In een tuin met goede grond en niet veel puin: groeien makkelijker en rijkelijk planten, bloemen en komt er fruit.
Je menstruatiebloed: laat de kwaliteit van je baarmoederslijmvlies zien. Klontjes in je baarmoederslijmvlies bijvoorbeeld zou je kunnen vergelijken met stenen in een tuin: dat is geen vloeibare voeding voor een embryo. Kleine klontjes of grote klonten: ze horen niet in een gebalanceerde menstruatie. Ook de ontvankelijkheid, de dikte, hoeveel slijm en hoe goed doorbloed: het zegt allemaal iets over de kwaliteit van de voedingsbodem voor jouw embryo.
Wanneer vruchtbaar?
Twee tot vijf dagen voor je eisprong ben je het meest vruchtbaar. Dat zie je doordat je vaginaal slijm doorzichtig en nat wordt of alsof het eruit ziet als het eiwit van een eitje. Sommige vrouwen hebben dat maar 1 dag, sommigen meerdere dagen. Dit zijn de dagen waarop je slijmvlies het sperma het makkelijkste doorlaat en waarop jij ook meestal het meest zin hebt in gemeenschap. Een eitje is na eisprong nog 24-48 uur beschikbaar voor bevruchting en snel zwemmend sperma kan er in een half uur zijn, maar het sperma kan ook langzamer zijn en er zelfs dagen over doen.
Hoe ziet jouw menstruatiecyclus eruit?
Een menstruatiecyclus duurt idealiter 28/29 dagen en bestaat Westers gezien uit 2 fasen: de folliculaire en de luteale fase. Jouw folliculaire fase begint op dag 1 van je menstruatie. Je luteale fase begint direct na je eisprong.
Oestrogeen zorgt tijdens de folliculaire fase voor de groei van het baarmoederslijmvlies om innesteling van een embryo mogelijk te maken.
Na je eisprong wordt er progesteron geproduceerd door het corpus luteum: het blaasje wat achter blijft waaruit het eitje is gesprongen. Progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies intact blijft, vruchtbaar slijm afgeeft en het slijmvlies klaar is voor innesteling.
Zodra je eicel bevrucht is en zich innestelt, dan zal het corpus luteum progesteron blijven produceren onder invloed van HCG. Als er geen innesteling is en geen HCG dan zal het corpus luteum verdwijnen en dus ook de productie van progesteron.
4 fasen in cyclus volgens de Chinese geneeskunde
In de Chinese geneeskunde is het belangrijk om naar 4 fasen te kijken in de menstruele cyclus, omdat ieder van deze fasen onbalans kan laten zien op eigen wijze.
- Fase 1: Menstruatie
- Fase 2: Postmenstrueel (tussen menstruatie en eisprong
- Fase 3: Eisprong (eisprong en de 5 dagen dat het eitje reist door je eileider)
- Fase 4: Premenstrueel
Fase 1 menstruatie
Menstruatiebloed is geen gewoon bloed, maar zeer speciaal bloed in de Chinese geneeskunde. Het wordt gezien als een manifestatie van voorouderlijke nierenergie, net als sperma en wordt ook wel “Hemelse dauw” genoemd.
Tijdens je menstruatie beweegt je bloed en Qi (energie) naar beneden. Je oude bloed wordt geklaard en als er niet genoeg ‘oud’ wordt verdreven, kan dit leiden tot
stollingen of veel menstruatie of juist heel weinig menstruatiebloed. Het kunnen ook ervaringen zijn in jouw huidige leven, verleden of het verleden van je voorouders die nog niet verwerkt zijn of andere dingen in je lifestyle waardoor je ‘vasthoudt’.
Je BBT-temperatuur hoort idealiter 36,4-36,5 te zijn en als je al wat ouder bent is 36,6 ook prima.
Fase 2 Post menstruatie
Na je menstruatie is je menstruatiebloed en je yin (estradiol= oa heel yin): leeg, maar begint zich dan sterk op te bouwen. Je ziet aan je vaginale slijm als het eiwitachtig wordt of juist heel doorzichtig en nat: dat je Yinne fase op een toppunt komt. Vlak voor je eisprong piekt het estradiol en dus je Yin. Je baarmoederslijmvlies is al flink aangegroeid en je eitje is gegroeid en klaar om te springen. Dit is een belangrijke fase om in te behandelen als deze te kort of te lang duurt.
Je BBT-temperatuur hoort 36,4- 36,5 te zijn en als je al wat ouder bent is 36,6 ook prima.
Fase 3 eisprongfase
Je eitje springt idealiter op dag 14 of 15. Je eitje is 12-24 uur beschikbaar voor een bevruchting, dus als je zwanger wilt worden is het handig als het sperma er dan al is. Daarna reist je eitje (bevrucht of niet) 5 dagen door je eileider en komt dan in je baarmoeder terecht. Het springen + de reis hoort in deze fase. Meer over de eisprong, lees je hier.
Het gele lichaam waar het eitje uit komt: geeft nu progesteron af, waardoor je lichaamstemperatuur stijgt. Als het goed werkt geeft het gele lichaam minimaal 14 dagen voldoende progesteron af. Je baarmoederslijmvlies groeit nog wel wat aan, maar dat is nog minimaal. Nu is het een kwestie van instandhouden.
Je BBT temperatuur kan vlak voor eisprong dippen en hoort strak naar boven te gaan en tussen de 36,8 en 37,2 te zitten. En liefst daarna zsm zo stabiel mogelijk op 1 vaste temperatuur.
Fase 4 Lutele fase
Op de 5e dag na eisprong komt je eitje in je baarmoeder terecht. Als het bevrucht is, zal het willen innestelen. Je baarmoederslijmvlies wordt nu vooral in stand gehouden en is lekker warm. Liefst 37 graden en mag ‘Chinees gezien’ tussen de 36,8 en 37,2 zitten. Lager kan duiden op een koude of progesterontekort en hoger kan een hitte zijn.
In deze fase wil je het liefst een stabiele temperatuur, dus niet de ene dag 36,8 en de andere 37,2. Teveel veranderingen in de temperatuur is wat heftiger voor een embryo en zegt Chinees gezien ook iets over je ontvankelijkheid van je baarmoederslijmvlies.
Jouw goede cyclus temperatuur
Heb jij een goede basis lichaamstemperatuur? Hieronder zie je een overzichtje. Je cyclus hoort 28-29 dagen te zijn als deze in balans is.
Wat betekent het als je niet die temperaturen hebt? Maar hoger of juist lager of juist veel wisselingen? Daar ga ik je in meenemen.
Door jouw cyclus te temperaturen kan je je zwakke kanten en je sterke kanten in je menstruatiecyclus in kaart brengen. En dan heel gericht aan jouw zwakke kanten werken.
Plus je hebt tegelijk meer inzicht wanneer je het meest vruchtbaar bent.
Je BBT is je lichaamstemperatuur in rust en wordt direct na het wakker worden en voordat je opstaat gemeten, liefst rectaal.
Je basale temperatuurcurve lezen: je sleutel tot inzicht
Een goede gespecialiseerde Chinese geneeskundige stemt kruiden, acupunctuur, moxa (verwarming met bijvoetkruid) en massage af op het deel van je menstruatiecyclus en op basis van je basistemperatuurcurve. Die basale temperatuurcurve is dus best belangrijk. Voordat we je er inzicht in geven, laat ik eerst zien hoe je er een maakt.
Hoe maak je een Basale temperatuurcurve (BBT)?
Het is van belang dat je een goede thermometer hebt, die niet ouder is dan 2 jaar. Je hebt er niks aan als de temperatuur niet klopt. In principe doe je temperaturen anaal, omdat dit de meest betrouwbare waarden geeft. Als je onder je tong, arm of in je oor wilt temperaturen: zorg dan dat je 4x zowel anaal als op de andere plek tempt: zo kan je het verschil zien en of je andere methode wel betrouwbaar is.
Temperaturen doe je vlak voordat je opstaat uit bed, het liefst rond dezelfde tijd. Zodra je opstaat: gaat je temperatuur namelijk al omhoog. Ook is je temperatuur niet betrouwbaar als je geen 3 uur achter elkaar hebt geslapen.
Er zijn veel handige ‘fertility-apps’ zoals Kindara (waarmee ik mijn plaatjes heb gemaakt) voor op je telefoon. Maar ook een schriftje naast je bed, werkt prima. Wil je wat luxer: schaf dan een Daysy aan: dat is een thermometer voor onder je tong die ingericht is op het in kaart brengen van je cyclus.
Menstruatie – basale temperatuur te Hoog
Tijdens je menstruatie gaat je BBT temperatuur omlaag naar 36,5/36,4 graden en ben je 40+ dan is 36,6 ook prima. Is jouw temperatuur hoger, dan kan het zijn dat er sprake is van een blokkade, een hitte of een tekort aan Yin.
Bij een blokkade zie je stollingen in je menstruatiebloed (van puntstollingen tot stollingen van meerdere cm groot).
Bij een hitte kan je menstruatie overvloedig stromen of juist ingedroogd zijn en je menstruatie ruikt vaak sterker. Je ziet dan achter op je tong een geel beslag en je tong is rood (Tips zijn: kijken of je overgevoelig bent voor bepaald voedsel zoals gluten en/of lactose. En starten met je darmen goed te voeden en te reinigen door bijv massage. Ga ook een goede probiotica nemen).
Bij een Yinleegte (tekort aan verkoelende energie) heb je vaak een korte folliculaire fase en springt je eitje dus eerder dan 14 dagen. Je tong is rood en vaak met kale plekjes in je beslag. Rust is hier het toverwoord: ga uit je versnelling en bouw heel veel rust, yinyoga en natuurmomenten in en ga op tijd naar bed. Minimaliseer telefoon, computer en t.v. En in je folliculaire fase kan je je Yin voeden door fyto-oestrogenen zoals lijnzaad te gaan eten. Daarbij ook voldoende water drinken en je omega 3 uppen.
In onze praktijk geven we kruiden om sneller stollingen te verminderen, hitte te klaren en een Yinleegte te voeden in combinatie met acupunctuur en hypnose, zodat je lichaam leert het zelf goed in balans te houden
Korte menstruatiecyclus
Heb je een korte menstruatiecyclus? Meestal ovuleer je dan eerder dan op dag 14/15 en soms is de Luteale fase (de periode na je eisprong) verkort.
- Als je eerder ovuleert is je Yinne energie tekort.
- Is je Luteale fase verkort: dan is je Yange, verwarmende energie tekort.
Je kan ook zowel een Yin als een Yang tekort hebben.
- Bij een Yin tekort: heeft je eitje niet de optimale grootte, maar ook je baarmoederslijmvlies is soms niet dik en ontvankelijk genoeg als je embryo aankomt.
- Bij een Yang tekort: is de omgeving in je baarmoeder vaak te koud (onder de 36,8 na eisprong) of wordt je basistemperatuur van 36,8+ graden minder dan 14 dagen vast gehouden. Spotting vlak voor menstruatie komt in het laatste geval vaak voor.
In beide gevallen ga je het Yin voeden in je folliculaire fase. Ook als je alleen een yang of progesteron-tekort hebt. Yang wordt namelijk uit Yin gemaakt. Denk maar eens eraan als je een paar slechte nachten hebt gehad (minder Yin-opbouw): dan heb je over het algemeen ook minder energie overdag (Yang opbouw).
Yin voeden doe je het liefst in je folliculaire fase door rust, meditatie, yinyoga, acupunctuur en door je fyto-oestrogenen en je omega 3 inname te vergroten. Voldoende warm water drinken en op tijd naar bed, vaker stoppen met tv, computer en telefoon: zorgen voor meer Yin in je leven. Grenzen stellen aan je werk en vanuit de flow werken is belangrijk. En stoppen met koffie, zwarte thee, cola.
Kijk ook of je bed niet veel te warm is. Als wel zorg dan dat je met wat minder dekens of los van je partner gaat slapen: je lichaamstemperatuur verlagen betekent meer rust en herstelmogelijkheden van je lichaam.
Snel je Yin op peil met Chinese kruiden
Met kruiden kunnen we het Yin ook snel op peil krijgen en met acupunctuur en hypnose leren we jouw lichaam om zichzelf makkelijker te voeden met deze ultieme kalmte.
Te Lage basis temperatuur
Als je in je folliculaire fase geregeld 36,3 of lager en in je lutele fase lager dan 36,7 temperatuurt: dan is er volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde spraken van een Koude.
Westers gezien is het ook handig om je schildklierwaarden te laten controleren (TSH + FT4 en FT3)! Want ook een trage schildklier kan voor een lage basale temperatuur zorgen.
- Jodiumtekort is wereldwijd de grootste oorzaak voor een traagwerkende schildklier. Aanbevolen dosering is 150mcg per dag.
- Ook stress heeft invloed op je schildklier, maar ook amalgaamvullingen en verkeerde voeding.
- *Stop met: groene smoothies met rauwe groene bladgroenten of kool kunnen de opname van jodium verstoren: stoppen dus*.
- Ook fluoride kan jodium blokkeren: gebruik dus minder fluorhoudende tandpasta.
- Vaak is er ook glutenovergevoeligheid. Stop dus tijdelijk met gluten en kijk of je schildklierwaarden verbeteren.
- Zorg dat je voldoende:
- vit A (zuivel, eidooiers, gerookte paling, wortelen, lever(worst),
- selenium (paranoten, vis, eidooier, garnalen),
- L-tyrosine (vis, ei, vlees, melk, avocado, noten en zaden, peulvruchten),
- zink (oesters, pompoenpit, asperges en spruitjes, vlees, zemelen en peulvruchten) en
- magnesium (groene bladgroente, avocado, noten, zeewier en algen) binnenkrijgt
- B12 (als tekort, dan zuigtablet zowel methylcobalamine en adenosylcobalamine)
Deze stoffen zijn nl naast jodium ook belangrijk om voldoende de schildklierhormonen te voeden en de juiste omzettingen te reguleren.
Om zwanger te kunnen worden, is het nodig dat je baarmoeder warm genoeg is. Het is een beetje als de kip die voldoende op het ei moet zitten om warmt te houden om uit te broeden.
Met voeding kan je dat proces ook ondersteunen door warm te ontbijten, geen salades of yoghurt meer te eten en geen koude drankjes meer te drinken. Geen tropische vruchten, maar stoofpannetjes.
En moxa om je buik en rug en het punt ‘maag 36’ te verwarmen.
Een ‘Koude’ is goed behandelbaar met kruiden, acupunctuur en moxa en voedingsaanpassingen. Wij boeken goede resultaten om een koude op te lossen.
Onstabiele temperatuur
Een temperatuur die de hele tijd op en neer gaat, kan betekenen dat je op verschillende tijden temperatuurt ( temperatuur dan eens op een vaste tijd in de ochtend voordat je opstaat en ga op een vaste tijd naar bed).
Als dat het niet is, dan speelt stress een grote rol. En stress kan de kwaliteit van je baarmoederslijmvlies beïnvloedden en overactief maken, waardoor je je vruchtje makkelijker afstoot.
Neem je leven eens onder de loep: hoe druk ben je eigenlijk en waar maak je je nog druk over? Wat is nou echt belangrijk in je leven? Volg je wel je passie?
Schrap zoveel mogelijk stressors in je leven. Maak ruimte voor Yinyoga, boswandelingen, gekke dingen doen, dansen, massage, acupunctuur. En drink geen koffie meer, maar thee van citroenmelisse, pepermunt of kamille.
Er zijn ook Chinese kruidenformules die je hier goed bij kunnen ondersteunen.
Lange cyclus
Springt je eitje later dan dag 15, dan is er Chinees gezien meestal sprake van een ‘bloedleegte’. Dat kan letterlijk te weinig bloed zijn (doordat je veel menstrueert bijvoorbeeld), maar vaak is het een tekort in de kwaliteit van je bloed. Dat kan ijzer, vitamine d, b12 of een ander mineraal of vitamine zijn, waardoor je lichaam aangeeft dat het maar beter is om niet teveel energie in je menstruatiecyclus te stoppen.?
Ook kan stress een grote factor zijn. Bij stress gaat de energie van je lichaam vooral naar je longen, hart, hoofd en armen en benen en vloeit weg bij je baarmoeder. Minder stress en je bloeddoorstroming van je baarmoeder verbeteren kan goed helpen.
Bij een bloedleegte zou je een bloedbeeldbepaling via je huisarts kunnen doen. Zit je op onderwaarden of op een daadwerkelijk tekort: vul ze dan aan met een goed supplement (wij raden Terranova aan) en kijk hoe je het met je voeding in de toekomst kunt verbeteren.
Heb je een brijige ontlasting en als je je tong uitsteekt: een bleke tong met tandafdrukken aan de zijkant? Dan neem je je voedingsstoffen ook niet goed op. Stoppen dan eens met gluten en lactose een paar weken en kijk of je ontlasting verbetert.
Je temperatuur kan overigens 36,4-36,5 zijn in je folliculaire fase of iets hoger. Met name een bleke tong, een dofbleke huid en vermoeidheidsklachten zijn tekenen van een bloedleegte.
Menstrueer je niet: amenorroe
Als je niet menstrueert vindt er ook geen eisprong plaats. Dat heet amenorroe.
Amenorroe kan verschillende oorzaken hebben, zoals de (vervroegde) menopauze, PCOS, stress, teveel sporten, overgewicht, ondergewicht, hormonale problemen, chronische ziekten, bepaalde medicatie, een aangeboren afwijking of je zit nog niet in je pubertijd. En je kan natuurlijk ook zwanger zijn.
Uit je basale temperatuurcurve haal je dan geen informatie. Het best is om naar je huisarts te gaan om te onderzoeken wat de reden is dat je niet menstrueert.
En weet dat Chinese kruiden, acupunctuur, moxa en fertiliteitsmassage kan helpen om weer een eisprong te krijgen.
Bronnen:
Flaws – Compendium of Chinese Medical Menstrual Diseases
Flaws – My sister the moon
Maciocia – Obstetrics and Gynecology
Lyttleton – Treatment of infertility with Chinese Medicine
Diverse bijscholingen in Nederland en buitenland